MIKA

Търси
Facebook RSS

Дизайнерски колекции

ТАПЕТИТЕ КАТО ИЗКУСТВО

След дълги години в положение на “СПЯЩАТА КРАСАВИЦА” – винаги на заден план, лишени от страст – достойнствата на тапетите най-накрая бяха реабилитирани.

Дизайнерите на тапети, осъзнали истинският потенциал на тапетите, отправят предизвикателство към техният консервативен образ, използвайки комбинация от компютърни умения и истинско майсторство. Те полагат изключителни усилия, за да накарат хората да забележат техните дизайни, тъй като съществуват предубеждения, които пречат да бъдат видени истинските достойнства на моделите им.

Най-често срещаното разбиране за тапетите е – огромно количество относително еднородна, масово произвеждана хартия – с повтарящ се дизайн, с непоследователни цветове и преди всичко евтин продукт. Но със своето присъствие на пазара и модерните колекции тапети, които предлага фирма MIKA опроверга това разбиране и вече в България тапетите бързо се превърнаха в позитивно явление в областта на декорирането.

Достойнството на добрите тапети лежи в тяхното разнообразие на ефекти и способността им да създават различни настроения в една стая. Във всички колекции тапети ще намерите ефекти на велур, жакард, коприна, лен, метал, мрежа, дърво, корк, камък, кожа, облаци и много други структурни решения на съвременните дизайнери. Разнообразието от цветове и нюанси правят тапетите уникални в своя потенциал да представят безкраен избор от дизайни и да придават висока степен на завършеност, обличайки стените в разкош и топлина, като същевременно създават атмосфера. Стените са големи пространства и въздействието, което тяхната украса придава на стаята може да бъде по-решаваща за създаването на даден стил от всичко останало. Комбинацията на цвят и десен, структура и ефект в един добър дизайн повдига духа – красивият тапет ще ви дарява удоволствие всеки път когато влезете в стаята.

Вдъхновени от детайлните архитектурни украси, срещани във величествените архитектурни проекти – дизайнерите на тапетите отговарят на нуждите на изчистения стил на съвременната вътрешна украса, чрез ефекти на различни повърхности. Структурата е ключов елемент в съвременните декорации и тапетите не правят изключение. Някои от най-динамичните тапети са тези, които не само използват въздействието от структурата, но и пресъздават ефекта на светлоотразителна плоска повърхност.

Използването на цветовете при тапетите също еволюира. През последните няколко десетилетия много тапети имаха състарен “пожълтен” вид но сега се появи нова свежест в цветовата палитра. Тапетите се произвеждат в цветове с прекрасна яркост и някои от най-красивите от тях притежават прозрачност, което прави цветовете буквално да сияят от живост. Дори още по-динамични в цветово отношение са резултатите от тапети създадени с помощта на компютърни технологии и възпроизводството на фотографии. Въпреки че технологията е все още много скъпа, възможностите в цветово отношение пред бъдещите дизаинери са много вълнуващи.

Разбирането за мащаба на десена също търпи промени. Има ново виждане относно използването на големи изображения, които на времето изглеждаха твърде натрапващи се. В същност широкомащабните дизайни изглеждат страхотно дори в малки стаи. Класически дизайнерски трик е увеличаването на мащаба на даден обект в стаята с цел придаването на драматичност, а този ефект работи също и с тапетите.

През последните години за декорирането на стените на стая се търсеха непретенциозни и евтини решения. На базата на опита на фирма MIKA считаме, че хората изглежда се тревожат, че не познават достатъчно добре тапетите и съществува липса на увереност в способностите им да получат успешни резултати. Най-честите въпроси включват: Малкият дизайн ще се загуби ли в голямата стая? Големият дизайн ще изглежда ли твърде голям в малка стая? Как ще изглежда дизайна като се повтаря на голяма площ? Тази статия се обръща към тези проблеми и показва какви са предимствата на тапетите пред боите, като по този начин ще можете да си представите как ще изглеждат те на стената преди дори да сте ги сложили. Тапетите изглеждат професионално и гладко стените и придава голяма степен на завършеност на декорацията. Преди всичко ви позволяват да зададете стила и характера на всяка стая. Позволяват ви да направите индивидуално решение за вашият собствен стил и начина по който искате да живеете.

Дизайнерите на тапетите се отдръпват от повтарящият се десен толкова, често срещан при дизайните на тапети. Обръщайки поглед към богатия архив от модели от миналото те създават тапети които ясно отразяват нашето време. Фотографски снимки и цифрови технологии, а също и новия подход към блоковото и екранно принтиране (block-and screen-printing) правят възможно създаването на тапети, които могат да покриват цели стени без видимо повторение. Резултатът бе затваряне на празнината между изкуството и това което ние наричаме тапет – промяна, която има интересен прецедент в работите на творците и архитектите от двадесети век започнали да експериментират с дизайни на тапети.

Дизайнери работещи по специални поръчки също бяха вдъхновени да използват тапети, постигайки уникални резултати.

Това развитие на тапетите като форма на изкуството от своя страна действа като източник на вдъхновение за всеки един дизайнер решил да ги използва в своя проект. Точно както модата на големите дизайнери вдъхновява отделните бутици , така постепенно новите идеи при дизайните на тапети започват да се филтрират към дизайнерите.

Едно от най-големите постижения в създаването на тапети бе създаването на текстилни ефекти на едни от най-красивите тъкани. Материали като кадифе с неговият релеф и мъхест косъм, копринено моаре (moiré silk), с неговият естествен вълнообразен воден знак, създаващ вълнист дизайн; и damask-woven silks, където вариациите в посоката на тъкане отразява светлината в местата на шарките, всички те били текстилни шедьоври произвеждани от италианските тъкачи през Ренесанса, а днес те стигат като тапети до клиента на една изключително коректна цена с изключително високи качества и възможност за лесна поддръжка. Дизайна на тези съвременни тапети с текстилен ефект са толкова реалистични, че веднъж поставени на стената често е много трудно да се различи тапета от тъканта.
Традиционните текстилни десени често са големи по мащаб. Нормално е да видите такива тапети да украсяват обширни стени във всекидневните на големите къщи или балните зали в хотелите. Но сам по себе си мащаба не трябва да пречи да се използват възстановки на тези тапети в по-съвременните интериори; версии на традиционни дизайни, но с променени цветове могат лесно да се впишат в съвременен интериор. Опитайте да сложите една единствена ролка от дизайн в ъгъла на стаята. Ще се изненадата как дизайн изглеждащ плашещ в каталога може внезапно да се възроди за живот на стената, прилягащ със своя мащаб и размери.

Тапетите с копринен ефект използват същият принцип, като деликатно контрастират матовите и светещите зони на десена като в този случай се създава имитация на магическия ефект създаден от играта на светлината върху естествения блясък на коприната белязана с воден знак т.е. обработена под огромно налягане, топлина и вода или пара. Тапетите придават прекрасен и спокоен фон, но с много повече живот от просто боядисаната стена.

Фабриките сега произвеждат голяма гама стилове тапети с текстилен ефект, вариращи от малки ненатрапчиви десени, където от далече всичко което забелязвате е леко цветово движение, до много по-дръзките дизайни където контраста на светлината и сянката е по-силно подчертан.Тези тапети са с изключително високи качества – трудногорими, не поемащи миризми и мазнини, лесни за почистване с препарат, водоустойчиви и светлоустойчиви.

Дизайните на тапетите с копринен ефект може да изглеждат произволни и абстрактни, но веднъж сложени на стената се разкрива техният ритъм и се постига великолепният копринен ефект.

Богатата структура на тапетите с текстилен ефект прави изключително подходящ зa пресъздаване на определена епоха.

Точки поставени на равни интервали на тапета могат да придадат ободряващ вид, а тапет използващи точки като техен мотив могат да бъдат толкова весели колкото и цветовете в които са отпечатани. Точки с ярки цветове изглеждат като отскачащи от стената, а точки в цвят мед, масло, сметана и беж изглеждат с много по-ограничено присъствие.
Отворените криви придават по-мек, по-женски вид, при това със съвременна завършеност, но с по-мек ефект са вероятно по-лесни за хората да живеят в тях.

До скоро тапетите бяха много общоприето средство. Много дизайни са архивни репродукции или са адаптирани от мотиви, чиято популярност е издържала теста на времето. Установеният метод на отпечатване диктуваше повтарящия се образ, който се смята за доминиращата черта на тапетите. Но сега дизайнерите на тапети променят начина по който ние гледаме на тапета и предизвикват нашите разбирания за това което можем да поставим на стените си. Често това означава да захвърлиш настрана всички стари идеи.

Райетата са сред едни от най-класическите дизайни тапети и винаги са популярни тъй като придават един жив и стилен завършек на всяка стая. Нормалната практика е райетата да се поставят вертикално на стената, но не се изисква много, за да се направи една съвременна интерпретация на традиционното райе. Тапет със широко райе поставен хоризонтално вместо вертикално, веднага започва да стои свежо и интересно. Раираните тапети създават един добър фон за съвременни мебели, но поради факта, че са толкова семпли те прилягат много добре и на стая декорирана с антични мебели. Деликатни вариации в цветовете или различни тонове на един и същи цвят са за предпочитане пред рязките контрасти, които имат по скоро бляскав ефект.

Много съвременни версии на традиционните дизайни са взели своята тематика от етнически или родови мотиви. Идеи произхождащи от източници толкова различни в географско отношение като Северна Африка, Мексико, Перу и Индия са въплатени в колекциите тапети. Възпроизведени върху тапетите и обагрени в цветовете на техните родни страни, те придават екзотичен и пикантен привкус на съвременните декорации.

Дизайнерите на тапетите не са забравили да възродят и изключително атрактивния вкус на 60-те години. Колекциите тапети ни потапят в атмосферата на отминалите години изпълнени с динамика, агресивни форми и цветове.