Състав на килими

Всичко от практични съвети, Характеристики на продукти, Инструкции

Килимите са неразделна част от интериора, в който присъства твърда подова настилка. Те придават неповторим уют на помещението и тяхното многообразие от цветове, качества и дизайни могат да задоволят както ценителите на класическото така и хората с по-новаторски идеи.
Основните характеристики, които определят многообразието от килими са състава на влакното, от което е създаден килима, височината на косъма, теглото на косъма(гр/м2) и/или общото тегло(гр/м2),гъстота на килима, методът на обработка на влакното. Тези показатели определят степента на износоустойчивост и здравината на килима, неговия комфорт при допир, степента на замърсяване и почистване, цветовата гама, цената.

1.СЪСТАВ НА ВЛАКНОТО.  От състава на влакното от което е изграден килима зависи неговият външен вид, здравина, мекота, устойчивостта на замърсяване и петна, цената на килима.

Изкуствените(синтетичните) влакна са най-разпространената материя използвана при производството на килими днес, като съставляват приблизително 97% от всички влакна.

Синтетичните влакна са с много широко приложение, тъй като са по-евтини от естествените материали, по-лесни за поддръжка и по-лесни за оцветяване и обработка.
Най-разпространените синтетични влакна при производството на килими са полипропиленът и акрилът и в по-малка степен полиестер и вискоза:
    а. Олефин(Полипропилен).Полипропиленът фактически контролира международният пазар на синтетични влакна, заемайки дял от 80%. Това е най-евтиното изкуствено влакно. Характеризира се с голяма здравина, устойчивост на влага и плесен, лесен за почистване и поддръжка. Използва се за производство на килими за употреба на открито и закрито.
    б. Акрил. Акрилът е изкуственото влакното с най-близки характеристики до естествената вълна. На външен вид и допир е много сходен с вълната, но има преимущество пред нея, че е по-устойчив на влага и мухъл и е на по-ниска цена. Акрилните влакна се смачкват трудно, устойчиви са на петна и не избеляват от слънчева светлина. Килимите от акрил не са подходящи за зони с интензивен трафик(фоайета, коридори),тъй като не са с висока износоустойчивост.
    в. Полиестер. Полиестерът е по-евтино влакно от вълната. Килимите изтъкани от този материал се открояват с много атрактивна външност и поради тази причина той се използва за производството на луксозен клас килими. Предимствата му са: устойчивост на петна(на водна основа),лесен за почистване, не се мачка, лесно се произвежда в огромно разнообразие от живи и динамични цветове.
    г. Вискоза. Вискозената нишка е съставена от дървесна целулоза и представлява блестяща, подобна на коприна нишка. Когато се използва самостоятелно е много подходяща за изработка на килим тип рогозка, но когато е втъкана като допълнителен акцент, се явява отличен заместител на истинска, висококачествена коприна.

Естествени влакна.

В производството на килими от естествени материали най голям дял заема вълната, но в по-малка степен се използват и памук, юта, коноп, кожа, лен, коприна, бамбук, сезал.
    а. Вълна. Що се отнася до комфорт и експлоатационни качества вълната е безспорен лидер. Килимите от вълна са с изключителна мекота и несравнимо усещане при допир. Лесни са за почистване и притежават изключително дълъг живот. Отблъскват водата и са подходящи за хора предразположени към алергии. От естествените влакна вълнените са едни от най-скъпите, а разликата е още по-осезаема  в сравнение със синтетичните. Вълната е в по-малка степен устойчива на влага от изкуствените влакна.
    б. Памук. Памукът притежава изключителна мекота и комфорт, поддава се лесно на боядисване и издържа на високи температури. Поради факта, че се мачка относително лесно, при производството на килими памучните влакна се използват предимно в комбинация с други материали. Най-често вълна или полиестер.
    в. Коприна. Няма друг материал, който да предизвиква толкова силна асоциация за мекота, както коприната. В повечето случаи коприната се използва като допълнение към килими изтъкани от други влакна – вълна, акрил. Тя се втъкава на определени участъци и по този начин придава много силен акцент към килима поради своя блестящ ефект и мекота. Коприната е най-скъпия материал и поради тази причина дори и малко от нея втъкана в килима, може да увеличи значително цената му.
    г. Сезал. Килимите от сезал се тъкат от естествен материал – растението Agave sisalana, което расте в Африка и Бразилия. Този материал е по-устойчив и еластичен от много от синтетичните влакна. Устойчив е на петна, не създава статично електричество и не се сляга и деформира от интензивен трафик. Често се тъче заедно с вълна(60% вълна-40% сезал) поради факта че килима придобива преимуществата на двата материала – топлина, мекота, издръжливост. Здравината и красотата на този материал го правят предпочитан избор за поставяне във всекидневни, спални, офиси.
    д. Бамбук. Килимите от бамбук се характеризират с голяма издръжливост и визуално присъствие. Въпреки относително ниската степен на комфорт, която предлагат те са предпочитан избор както за интериорни решения, така и за поставяне на открито.

2.ВИСОЧИНА НА КОСЪМА. Този показател е определящ за комфорта и износоустойчивостта на килима. До определено ниво, колкото е по-висок косъма, толкова  комфорта е по-голям. Разбира се, при равни други условия по-голямата височина струва по-скъпо и влияе на износоустойчивостта на килима като я намалява. По този показател на пазара може да се срещне голямо многообразие от килими. Най-масови са килимите с по-малка и средна височина 7-10мм, но голяма популярност придобиват и модерните килими тип „шаги”, където височината може да достигне 70мм и повече.

3.ОБЩО ТЕГЛО(гр/м2). Общото тегло на килима включва теглото на косъма и теглото на основата на квадратен метър. Очевидно е, че по голямото тегло определя по-висока цена, поради факта, че е вложен повече материал за неговото производство. Въпреки това при равни други условия по-голямото тегло определя по-висок комфорт или износоустойчивост, в зависимост от показателя  гъстота на килима.

4.ГЪСТОТА НА КИЛИМА. Гъстотата на килима се определя от два основни фактора – дебелината на косъма и броя бодове от влакното на квадратен метър. Дебелината на влакното се определя от неговия състав и от структурата на нишката(еднослойна, многослойна). Броя бодове на квадратен метър показва колко плътно нишките са вплетени в основата на килима. Килимите с по-висока гъстота изглеждат по-добре, осигуряват по-голям комфорт и са по-устойчиви на износване и смачкване.

5.МЕТОД НА ОБРАБОТКА НА ВЛАКНОТО.  Най-разпространените видове килими според метода на обработка на влакното са: BCF, Хиитсет(Heatset),Фризе( Frise),Шаги(Shaggy). Разбира се в някои килими има комбинации от тези обработки.
    а. Bulk Continuous Filament (BCF) – Носи името си от синтетична прежда, на която чрез механичен процес е придаден по-обемен и пухкав вид, преди процеса на тъкане на килима. Килимите тип  100% полипропилен BCF са широко разпространени, поради ниската си цена, разнообразието от цветове и относително добрата износоустойчивост.
    б. Heatset – Килимите с това наименование носят името си от процес, при който многослойна усукана прежда е третирана с топлина за да запази своята здравина.
    в. Frise – Килимите от този тип носят името си от това, че след процеса на тъкане, влакното е запазило своята „усукана форма”. По този начин килимът придобива характерен визуален ефект и добра износоустойчивост.
    г. Shaggy - Килимите тип Shaggy получиха широка популярност през последните години. Характеризират се с голяма височина на косъма (20-70мм). Много често един килим тип Shaggy има в себе си комбинация от влакна с различен състав(акрил и полиестер, полиестер и вискоза),както и комбинация от влакна с различна височина и обработка  Предназначени са, за да придадат силен модерен акцент.

 

 

Назад към всички практични съвети